Wat staat er op jouw fuck-it lijst?

Excusez le mot. Vanochtend, 07.00 uur, het enige dat ik op dit moment wil is: koffie. Netwerken. Op dit tijdstip. Eraan wennen zal ik wel nooit helemaal, maar hey alles voor de business. En daar was Thijs. Thijs stelde de vraag aan de deelnemers; ‘Wie heeft er allemaal een bucket lijst?’ De handen gingen de lucht in. ‘Mooi, maar daar gaan we het niet over hebben. Ik wil het met jullie hebben over de Fuck-it lijst. Wie heeft die?’ Het was – voor mij – nog te vroeg op dit tijdstip van de dag om hier goed over na te denken, maar gedurende de dag begon het toch stiekem te leven in mijn hoofd.

Positieve of juist negatieve gedachte kiezen

Waar word je nou gelukkiger van? Van een lijstje met daarop je dromen / doelen zodat je deze kunt visualiseren, najagen en waarmaken of juist een lijstje met dingen daarop die je nooit – nooit meer wilt doen en dit met jezelf afspreekt? Of beiden? Waar zou de focus op ‘moeten’ liggen? Je kunt natuurlijk extreem ongelukkig worden als je nooit dat een punt op je bucketlist gaat behalen…. Ben je dan een mislukking? Faal je dan? Vanuit een positieve intentie kun je dus misschien wel een negatief gevoel gaan ervaren. En als je het omdraait en je de meer negatieve insteek kiest ‘focussen op wat je niét meer wilt’, kan ervoor zorgen dat je vrijheid en ruimte in je hoofd gaat ervaren, wat natuurlijk weer positief is.

Wat kies jij?

Zelf heb ik eind 2015 een korte bucketlist opgesteld met een drietal punten en twee ervan heb ik inmiddels gerealiseerd. Namelijk; mijn managementboek schrijven, uitgeven en succesvol lanceren en een kickbokswedstrijd in de ring vechten (en winnen ;-)). De lijst hing thuis op mijn prikbord en ik liep er iedere dag langs. Het had mijn aandacht en volle focus. Zou het dan toch echt zo werken, dat het op onbewust niveau doorwerkt?
Als ik een rotmoment of dag heb en rustig aan tafel ga zitten, komt mijn (tijdelijke) fuck-it lijstje vaak naar boven. ‘Ik spreek met mijzelf af dat ik mij niet meer druk maak om Piet of Klaas.’ Of ‘Ik ga nu echt geen tijd meer besteden aan x of y.’ Maar zodra ik mij weer beter voel, kijk ik niet meer naar dat lijstje om. Zou ik dan ook echt een serieuze fuck-it lijst moeten maken die ik ook op mijn prikbord hang? Wat doe jij? Wat kies jij? Een bucket-list of een fuck-it list of beiden? En wat zet jij op je lijst? Wil je dit met mij delen in de comments hieronder. Thanks alvast voor je openheid!

fuck-it-list-blog-carola-rodrigues-2

Mijn zakelijke fuck-it list

Oke, ik zal niet flauw doen. Ik zal die van mij eerst delen met je:
Niets meer aantrekken van kritiek. Iedereen heeft wel een mening over mij en dat is nu eenmaal het gevolg van meer online zichtbaarheid;
Ik ga mij nooit meer verontschuldigen – nooit meer – voor het feit dat ik een werkende moeder ben. Opmerkingen als ‘oh, werk je fulltime? En oh ahh gos, heb je twee jonge opgroeiende kinderen? Laat ik vanaf nu van mij af glijden;
Mijzelf in twijfel brengen over mijn taalgebruik. (Ik vind dit een heerlijk blog, dat ik nu al een paar keer legitiem fuck-it heb kunnen zeggen) Reacties als ‘jouw doelgroep heeft niets met het jonge, hippe taalgebruik van jou’ -> Jammer dan!
Stomme cliches voor het maken van afspraken. Ik ga nooit meer in op iemand die mij een mailtje stuurt met ‘zullen we kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen onder het genot van een kopje koffie?’;
Ik ga niet meer naar netwerkbijeenkomsten waar geen inspirerende mensen rondlopen;
– Voor de overige fuck-it punten, laat ik mij graag inspireren door jullie!

Deel je fuck-it list met mij. Mag zowel een zakelijke als privé insteek hebben. Laten we elkaar inspireren! Onder diegene die de moeite doen om hun input te delen met een ander, verloot ik een gesigneerd exemplaar van mijn managementboek Social Selling Masterclass.
Thijs, dank voor je inspiratie over dit thema vanochtend. Ook al moest ik nog een beetje wakker worden, je hebt mij geïnspireerd om weer even bewust over dit thema na te denken.
Bekijk hier nog even een filmpje van Omdenken over de Fuck-it list

Carola Rodrigues

Ik blog en publiceer op persoonlijke titel en vanuit mijn eigen visie over social selling, strategische sales & marketing, personal branding en motivatie gerelateerde onderwerpen.

Bron foto: etsy.com

3 gedachten over “Wat staat er op jouw fuck-it lijst?”

 1. Supergoed artikel! Dit is mijn zakelijke fuck-it lijst:
  1. Me niet meer druk maken dat ik nog niet genoeg opdrachten heb…ben pas 24 juli 2017 begonnen én het is vakantie…hallo relaxxxxxx!
  2. Hanteer ik ook in mijn privé leven en zal dat ook in mijn zakelijke blijven doen: mensen die energie zuigen / altijd negatief zijn proberen asap te vermijden
  3. Mijn telefoon uit de slaapkamer houden
  4. Na de opstartfase niet meer doorwerken in het weekend 😉
  5. Mailen en bellen op vaste tijdstippen…liefst einde van de dag en niet meer whenever it suits people!

  Nou, en nu moet ik me hier nog aan gaan houden hè 😉 Maar bewustwording is al een begin!

 2. Supergoed artikel! Dit is mijn zakelijke en privé fuck-it lijst:
  1. Me niet meer druk maken dat ik nog niet genoeg opdrachten heb…ben pas 24 juli 2017 begonnen én het is vakantie…hallo relaxxxxxx!
  2. Hanteer ik ook in mijn privé leven en zal dat ook in mijn zakelijke blijven doen: mensen die energie zuigen / altijd negatief zijn proberen asap te vermijden
  3. Mijn telefoon uit de slaapkamer houden
  4. Na de opstartfase niet meer doorwerken in het weekend 😉
  5. Meer structuur; niet meer bij het opstaan meteen mijn mails checken!

  Nou, en nu moet ik me hier nog aan gaan houden hè 😉 Maar bewustwording is al een heel goed begin!

 3. Mijn eerste aanzet voor een ‘ fuck it’ lijst:

  – ik kom eerder op voor mijn eigen ideeen zonder te lang na te denken wat anderen hier van vinden
  – ik laat het perfectionistische los, niet alles tot in de puntjes voorbereiden en meer vertrouwen op kennis en ervaring , niet alles meer doen van uit het verstand wat dat verlamd
  – ik ga kritiek minder persoonlijk opvatten
  – veel vaker de vraag stellen: moet ik dit doen of de ander, NEE zeggen dus !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *